Journal of Innovative Engineering and Natural Science (JIENS) mühendislik, malzeme, kimya, fiziksel kimya, fizik ve matematik bilimi dahil olmak üzere mühendislik ve doğa bilimlerinde önemli çalışmaları yayınlamaktadır.
Journal of Innovative Engineering and Natural Science (JIENS), mühendislik ve doğa bilimleri alanında araştırma yapan, mevcut sorunlara çözüm üreten ve bilimsel keşiflerini en hızlı şekilde paylaşma fırsatını elde etmek isteyen araştırmacılar için akademik bir buluşma alanı sağlamayı amaçlamaktadır.
Bir yılda iki sayı olarak yayınlanan ve objektif yayıncılık adına kör hakemlik sistemi uygulayan JIENS mühendislik ve doğa bilimleri alanında Türkçe veya İngilizce olarak sunulan:
- Özgün araştırma makaleleri
- Lisansüstü tez makaleleri
- Derleme makaleleri
- Editöre mektupları
kabul etmektedir. Dergi Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergi statüsünde olup, yayın dergi editör ve yayın kurulunun ön değerlendirmesinden geçtikten sonra önerdiği en az iki hakemin onayı ile kabul edilir. Journal of Innovative Engineering and Natural Science (JIENS)' de yayınlanan makaleler açık erişimlidir. Dergimize makale gönderim aşamasında veya basım aşamasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.
Journal of Innovative Engineering and Natural Science (JIENS) ile mühendislik, malzeme, kimya, fiziksel kimya, fizik ve matematik bilimi dahil olmak üzere mühendislik ve doğa bilimleri alanlarında özgün ve nitelikli araştırma makalelerinin yayımlanması hedeflenmektedir. Dergide yayınlanacak yazıların her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Gönderilen makalelerin, orijinallikleri ve içerdiği sonuçların doğruluğu yazarlar tarafından ibraz edilmelidir. Journal of Innovative Engineering and Natural Science'a gönderilen çalışmalar daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Journal of Innovative Engineering and Natural Science'da makaleler üç ana grupta toplanmaktadır. Bunlar:
Araştırma Makaleleri: Temel ve uygulamalı bilim alanlarında orijinal bir araştırmayı teorik, hesaplamalı ve deneysel olarak bulgu ve sonuçlarıyla açıklayan özgün bilimsel çalışmalardan oluşan makalelerdir.
Derleme Makaleleri: Temel ve uygulamalı bilim alanlarında tüm gelişmeler ile son bilimsel çalışmalardaki teknik ve uygulamaları değerlendiren ve bu bulguları karşılaştırarak yorumlayan makalelerdir.
Editöre Mektup: Dergide yazılmış araştırma makalesi için editöre yazılmış ek bilimsel katkı, yorum ve eleştiri getiren makalelerdir.
Yazım Dili: Dergimizde yazım dili Türkçe ve/veya İngilizce olup makale metni anlaşılabilir, yalın ve akıcı bir tarzda ilgili alandaki teknik ifadelerle kaleme alınmalıdır. Yazım dili Türkçe olan makalelerde makale özetinin Türkçe ve İngilizcesi makale ile birlikte sunulmalıdır. Yazım dili İngilizce olan makalelerde Türkçe özet zorunluluğu yoktur. Makalede gereksiz ve çok bilinen bilgilerden, gereksiz kaynaklardan kaçınılmalı ve daha önce yayınlanmış veri, formül ve sonuçlara atıf yapılarak alıntı yapılmalıdır. İsimlendirme, kısaltma ve simgeler uluslararası standartlara uygun olarak kullanılmalıdır. Makaleye özgü veya ilgili alanda kullanılan kısaltmalar, ilk geçen yerde parantezde belirtilmelidir. Makalede SI (Systemé International) birimleri ve kısaltmaları kabul edilmektedir.
Dergimizde yayınlanacak makalelerin bilimsel etik kuralları içerisinde olması gerekmektedir. Yazarlar tarafından, Journal of Innovative Engineering and Natural Science'a gönderilecek bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medcial Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’ un “Editör ve Yazarlar için Uluslar Arası Standartlar” ı dikkate alınmalıdır.
Format: Makale sunumu makale türlerine göre hazırlanan;
Araştırma_Makalesi_Şablonu_TR / Araştırma_Makalesi_Şablonu_EN / Derleme_Makalesi_Şablonu_TR / Derleme_Makalesi_Şablonu_EN
kullanılarak hazırlanmalı ve “.docx” uzantısıyla sisteme yüklenmelidir.
2. Makale Düzeni
Ölçeklendirme: Kenar boşlukları (Sağ-Sol-Alt-Üst) 2,5 cm olmalıdır. Şablonda bu ölçüler değiştirilmemelidir.
Başlık: Makaleyi kapsayıcı ve anlaşılır bir başlık kullanılmalıdır. Başlığın ilk harfi büyük kalan harfleri küçük yazı karakterinde, Times New Roman (TNR) ve 14 Punto sola hizalı olarak yazılmalıdır. Türkçe makalelerde İngilizce başlık Türkçe Özetten sonra verilmelidir. İngilizce başlığın yazımında da, başlığın ilk harfi büyük kalan harfleri küçük yazı karakterinde, TNR ve 12 Punto sola hizalı olarak yazılmalıdır
Yazar İsimleri ve Adresleri: İsimler kısaltılmadan isim ve soy isimlerin ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük yazı karakterinde başlığın altına sola hizalı olarak yazılır. Adreslerde kısaltma kullanılmamalıdır. Farklı adreslere sahip yazarlar için harfli üst indis kullanılmalıdır. İsimler TNR 10 punto, düz; adresler ise TNR 7 punto, italik olmalıdır. İsimlerden önce Ünvan yazılmamalıdır. Ayrıca sorumlu yazarın telefon ve e-posta adresi TNR ve 7 punto alt bilgi olarak yazılmalıdır.
Anahtar Kelime: En az 3 en fazla 8 adet, TNR ve 7 Punto şablonda gösterilen kısımda sola hizalı olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük harfle başlamalıdır.
Özet: Çalışmanın amacını, temel ve önemli sonuçlarını içermelidir. Türkçe ve İngilizce olarak 250 kelimeyi aşmamalı ve paragraf kullanılmamalıdır. Özet TNR ve 7 Punto şablonda gösterilen şekilde iki yana hizalı olarak yazılmalıdır.
Metin: Makalenin metin kısmı TNR ve 10 Punto, 1,5 satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Paragraflardan önce 0 nk, paragraftan sonra ise 6 nk aralık bırakılmalıdır. Makale, farklı ana başlıklarla bölümlere ayrılmalı ve her bölüm başlığı numaralandırılmalıdır. Bölüm adlandırılmaları Kalın Yazı Tipine dönüştürülmelidir. Numaralandırma işlemleri ana bölümler için I.' den başlamalı ve tüm ana başlıklar (Özet, Teşekkür ve Kaynaklar hariç) II., III., ... olarak devam etmelidir. İkincil başlıklar ana bölüm numaralandırmasına uygun olarak 1.1., 1.2., 1.3., ... şeklinde devam etmelidir. İkinci başlıkların kelimelerini ilk harfleri büyük harfle başlamalıdır. Üçüncü başlıklar ikinci başlıklara uygun olarak 1.1.1., 1.1.2., 1.1.3., ... şeklinde devam etmelidir. Üçüncü başlıkların sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olarak verilmelidir. Dördüncü başlıklar altı çizili olarak verilmelidir. Örnek bir Makale formatı aşağıda verilmiştir.
I. GİRİŞ
Yürütülmüş olan çalışmanın amacını ve çalışmanın arka planını oluşturan yeterli bir literatür bilgisini içermelidir. Detaylı bir literatür özeti ve sonuçları yerine çalışma konusunu açıklayan bilgileri içermelidir. Kaynaklar toplu olarak ve aralıklı verilmemeli (örnek [1-5] veya [1, 2, 3, 5, 8]), her kaynağın çalışmaya katkısı irdelenmeli ve metin içerisinde belirtilmelidir. Ayrıca Kaynaklara köprü verilmemelidir.
II. DENEYSEL METOT / TEORİK METOD
Yürütülmüş olan çalışma deneysel bir çalışma ise deney prosedürü/metodu anlaşılır bir şekilde açıklanmalıdır. Teorik bir çalışma yürütülmüşse teorik metodu detaylı bir şekilde verilmelidir. Yapılan çalışmada kullanılan metot daha önce yayınlanmış bir metot ise diğer çalışmaya atıf yapılarak bu çalışmanın diğer çalışmadan farkı belirtilmelidir.
2.1 Malzemeler ve Hazırlama Teknikleri
2.1.1. Malzemelerin karakterizasyonu
III. BULGULAR VE TARTIŞMALAR
Elde edilen verilen açık ve öz bir şekilde verilmelidir. Elde edilen tüm veriler literatür ile karşılaştırılmalıdır.
IV. SONUÇLAR
Çalışmanın elde edilen ana sonuçları kısa ve öz bir şekilde verilmelidir.
TEŞEKKÜR
Makalenin sonunda kaynaklar bölümünden önce verilebilir. Örnek teşekkür metni: Bu çalışma 2018/YL/0016 numaralı Yalova Üniversitesi BAPKO Lisansüstü Tez projesi kapsamında desteklenmiştir.
KAYNAKLAR
Metin içerisindeki atıflar
Metin içindeki atıflar köşeli parantez içindeki sayılarla belirtilmelidir. Kaynak gösterimi için bazı temel örnekler aşağıda verilmiştir:
1. Müzakere araştırması birçok disiplini kapsar [3].
2. Bu sonuç daha sonra Becker ve Seligman [5] tarafından yalanlandı.
3. Bu etki geniş çapta incelenmiştir [1-3, 7].
Kaynakların listelenmesi
Kaynak listesinde yalnızca metinde atıfta bulunulan, yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş eserler yer almalıdır. Kişisel iletişimler ve yayınlanmamış eserler sadece metinde belirtilmelidir.
Listedeki girişler ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Varsa, lütfen DOI'leri her zaman referans listenize tam DOI bağlantıları olarak ekleyin (ör. "https://doi.org/abc").
Kaynak bir makale ise:
[1] Gamelin FX, Baquet G, Berthoin S, Thevenet D, Nourry C, Nottin S, Bosquet L (2009) Effect of high intensity intermittent training on heart rate variability in prepubescent children. Eur J Appl Physiol 105:731-738. https://doi.org/10.1007/s00421-008-0955-8
Tercihen tüm yazarların isimleri verilmelidir, ancak uzun yazar listelerinde “et al” kullanımı da kabul edilecektir:
[2] Smith J, Jones M Jr, Houghton L et al (1999) Future of health insurance. N Engl J Med 965:325–329
Kaynak DOI ile belirtilen bir makale ise:
[3] Slifka MK, Whitton JL (2000) Clinical implications of dysregulated cytokine production. J Mol Med. https://doi.org/10.1007/s001090000086
Kaynak bir kitap ise:
[4] South J, Blass B (2001) The future of modern genomics. Blackwell, London
Kaynak kitaptan bir bölüm ise:
[5] Brown B, Aaron M (2001) The politics of nature. In: Smith J (ed) The rise of modern genomics, 3rd edn. Wiley, New York, ss 230-257
Kaynak basılmış tez ise:
[6] Trent JW (1975) Experimental acute renal failure. Dissertation, University of California
Kaynak kongreden alınmış bir tebliğ ise:
[7] Caratelli D, Viganó M.C, Toso G, Angeletti P (2010) Analytical placement technique for sparse arrays. 32nd ESA Antenna Workshop, Noordwijk, The Netherlands, Oct. 5–8.
[8] Arrillaga J, Giessner B (1990) Limitation of short-circuit levels by means of HVDC links. IEEE Summer Power Meeting, Los Angeles, CA, USA, Jul. 12–17, Bildiri 70 CP 637.
Kaynak bir standart ya da patent ise:
[9] Schulze R. (1980). Process for the Isolation of Noble Metals. US Patent 4, 925, 485
[10] Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater (1998). 20. baskı, American Public Health Association, Washington DC, USA
Kaynak web sayfasından alınmış ise:
[11] Cartwright J (2007) Big stars have weather too. IOP Publishing PhysicsWeb. http://physicsweb.org/articles/news/11/6/16/1. Erişim 26 Haziran 2007
Dergi isimleri aşağıdaki WEB sayfasında verildiği gibi kısaltılarak verilmelidir.
http://woodward.library.ubc.ca/research-help/journal-abbreviations/
EKLER
Makalede tek bir ek varsa EK A birden fazla ekler varsa EK A, EK B ve EK C vb. olarak adlandırılmalıdır. Ekler içerisindeki denklem numaralandırmaları A1, A2, A3 vb. olarak, Tablo ve Şekil numaralandırmaları Tablo A1, Tablo A2, Şekil A1, Şekil A2 vb. olarak adlandırılmalıdır.
Denklemlerin Eklenmesi ve Numaralandırmaları: Metin içerisinde eşitlikler Eş. 1, Eş. 2 şeklinde verilmelidir. Tam metni İngilizce olan makalelerde Eq. (1) şeklinde kullanılmalıdır. Eşitlik numaralandırmaları parantez içerisinde (1), (2), (3) ... olarak, reaksiyon numaralandırmaları (R1), (R2), (R3) ... olarak numaralandırılmalıdırlar. Formüller, Mathtype veya Microsoft denklem editörü kullanılarak yazılmalıdır.
Birimler: Metin, şekil ve tablo içerisinde SI birim sistemi kullanılmalıdır. Örneğin "dakika" yerine "min", "saat" yerine "h" birimleri kullanılmalıdır.
Dipnotlar: Dipnotlardan olabildiğince kaçınılmalı, ancak çok gerekli ise, kullanıldığı sayfanın en altına çizgi ile ayrılarak yazılmalıdır.
Tablolar: Tabloların isimleri tablonun üst tarafında olmalı, TNR ve 8 Punto olmalıdır. Tablolarda dikey çizgiler kullanmakta sakınınız. Değişkenlerin yazı tipi “kalın” olmalıdır. Eğer varsa birimler “italik” yapılmalı, ve bir satır aşağıda parantez içinde gösterilmelidir.
Şekiller: JPEG veya TIFF formatında yüklenmelidir. Şekil yazıları şeklin altında, TNR ve 8 Punto olmalıdır. Şekillerin numaralandırılması takip eden sırayla yapılmalıdır. Şekiller makale metni içerisine yerleştirilmelidir. Şekillerin çözünürlükleri en az 300 DPI olması gerekmektedir. Gerekli yerlerde şekil içinde şekil gösterimi yapılabilir. Şekildeki kullanılan yazı boyutu makalede kullanılan yazı boyutundan (10 punto) büyük olmamalıdır. Şekildeki kullanılan yazı tipi TNR, Arial veya gerektiğinde Sembol olabilir. Şekillerin dışında kenarlık kullanmaktan kaçınınız.
3. Makale Gönderme
1. Yazarlar Şablona göre hazırladıkları çalışmalarını doğrudan http://jiens.org adresindeki çevrimiçi gönderi sistemine yüklemelidirler. Makale yükleme esnasında makaledeki tüm yazarların bilgilerinin doğru şekilde sisteme girildiğinden emin olunmalıdır. Sonraki süreçte makale için yazar ekleme çıkarma işlemleri yapılamamaktadır.
2. Tüm yazılar, editoryal ofisine ulaşır ulaşmaz yazım kılavuzuna uygunluk ve benzerlik oranı açısından ön incelemeye tabi tutulur. Yazım kılavuzuna uygun şekilde yazılmış ve benzerlik oranı %25’in altında olan çalışmalar değerlendirilmek üzere kabul edilir. Makul bir süre içinde böyle bir onay almayan yazarlar, editöre bildirimde bulunmalıdır.
3. Yazarlar, gönderilen makalelerinin telif hakkının yayıncıya devredildiğini kabul eder. “Gönderilen çalışmanın başka yerde yayınlanmadığını veya başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmediğini” belirten bir mektup sisteme ek belge olarak yüklenmelidir. Makalede yer alan tüm yazarlar, çalışmalarının yayın haklarını Uluslararası Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi’ ne verdiklerine dair Telif Hakları Formu’ nu imzalamalıdırlar. Bu form iletilmeden yayın kabul edilse dahi yayımlanmayacaktır.
Yayın Politikası;
- JIENS yılda iki kez (Ocak, Temmuz) elektronik ortamda yayımlanan hakemli bir dergidir.
- Dergimizde, Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış özgün niteliği olan orijinal araştırma kategorisindeki bilimsel makaleler, lisansüstü tez makaleleri, derleme makaleler ve editöre mektuplar yayımlanır.
- JIENS' e değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler dergi makale yazım formatında belirtilenlere göre hazırlanmalıdır.
- Makalelerde herhangi bir sayfa sayısı sınırı bulunmamaktadır. Makale özeti en az 100 en çok 250 kelime içermeli, anahtar kelime sayısı ise; en az 3 en fazla 8 olmalıdır.
- Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin; dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması, üretilen bilginin yeni olması, yeni bir yöntem öne sürmesi ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış olması gibi niteliklere sahip olması beklenir.
- Objektif yayıncılık adına dergimizde kör hakemlik sistemi (blind peer review) uygulanmakta ve makaleler en az iki hakem tarafından değerlendirildikten sonra yayına alınmaktadır.
- Hakemlere gönderilen makalelerin 15 gün içerisinde değerlendirilmesi beklenir. Bu sürenin aşılması durumunda editörler yeni hakem ataması yaparak eski hakemden isteği geri çekerler.
- Hakem değerlendirmesi sonrasında, makale hakkında kabul-ret kararı editörler tarafından verilir. Hakem önerileri doğrultusunda yeterli görülmeyen makalelere geliştirilmesi hususunda major (değerlendirme için yeniden gönder) ya da minor (düzeltme gerekli) revizyon kararı verilir. Makale hakkında verilen "değerlendirme için yeniden gönder" veya "düzeltme gerekli" kararından sonra gerekli değişikliklerin yazar tarafından "değerlendirme için yeniden gönder" kararı için 30 gün içerisinde, "düzeltme gerekli" kararı için 20 gün içerisinde yapılması beklenir. Aksi taktirde, makale reddedilir. Düzeltme sonunda tekrar yüklenen ve istenilen seviyeye ulaşmayan ve bilimsel açıdan yeterli görülmeyen makaleler reddedilir.
- Dergimiz açık erişim sistemi ile çalışmaktadır. Dergi sayılarında yayınlanan makalelere ücretsiz olarak erişilir.
- Dergimize makale gönderim aşamasında veya basım aşamasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.
- Dergimiz, 2021 yılında yayın hayatına başlamıştır.
- Her sayıda en fazla "40" makale yayınlanabilecektir. Makaleler kabul sırasına göre yayına alınacaktır. Kabul edilmiş makalelere DOI numarası verilecektir.
Dergimizde Uygulanan Etik İlkeler;
- Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için etik kurul raporunun eklenmesi gerekmektedir.
- Yazarların hakemleri görmediği kör hakemlik (blind peer review) yöntemi uygulanmaktadır.
- Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
- Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılarına referans vermeli ve yazım kurallarında belirtilen şekilde referanslar makale metninin sonuna eklenmelidir.
- Yazarların tümünün yayın ile ilgili sorumluklarını onayladıkları telif hakkı devir formu tüm yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanmış olarak sisteme yüklenmelidir.
- Makalelerde yer alan araştırmaların sonuçları, uydurma, yanlış ve uygun olmayan veri manipülasyonu olmadan, açıkça ve dürüstçe sunulmalıdır.
- Yazarların tümü etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahiptir.
- Tüm yayınlar için ön kontrol aşamasında benzerlik oranı kontrolü yapılmaktadır. Benzerlik oranı %20' nin üzerinde olan yayınlar değerlendirmeye alınmamaktadır.
Journal of Innovative Engineering and Natural Science (JIENS)' de yayınlanan makaleler açık erişimlidir. Dergimize makale gönderim aşamasında veya basım aşamasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.